Kunst en cultuur in de regio

Er gebeurt veel op cultureel gebied in Noord-Nederland. Gelukkig maar. Dan hoeven we er niet ver voor van huis.

In Leeuwarden-Friesland hebben ze de smaak te pakken na het grote succes van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Ze maken zich op voor een nieuwe toekomst als cultuurbestemming. De provincie Friesland viert in 2020 het jaar van het water: ‘Leve het water’.

De Wadden UNESCO Werelderfgoed nodigt haar bezoekers uit tot het grote genieten in het mooiste natuurgebied van ons land. Niet alleen voor de smaakpapillen, maar ook met een operaspektakel op het wad. Voel je vrij, zeggen ze erbij.

Echt oergenieten belooft Drenthe, waar je de mooiste avonturen kunt beleven. In alle rust in de natuur of juist vol in actie, op de TT bijvoorbeeld. Want Drenthe is mooi, ruim en vol uitdaging. Cultuur snuiven kan ook: in het najaar komt Frida Kahlo naar het Drents Museum, ‘Viva la Frida!’.

Nee, dan Groningen. Stoer, authentiek en ongerept. Daar stap je in een andere wereld, die barst van de energie, of ervaar je ware stilte. In de stad bouwen SPOT en het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan fonkelnieuwe toekomstplannen.

Jazeker, er gaat nog steeds niets boven Groningen. Maar Groningen wil meer. En als het aan de Groningen Toerisme Coöperatie ligt, komt dat er ook.

Op 10 februari presenteerde de kersvers opgerichte Groningen Toerisme Coöperatie, daarin gesteund door de provincie en Marketing Groningen, haar nieuwe visie op de vrijetijdseconomie Bestemming Groningen 2030. Een visie die erop gericht is om de toeristische aantrekkingskracht van Groningen te versterken en de vrijetijdseconomie een forse impuls te geven. Een intensievere samenwerking in de coöperatie van ondernemers uit stad en ommeland moet bezoekers verleiden om vaker naar Groningen te komen en langer te blijven.

Gelukkig wil de sector daarbij authentiek Gronings zijn en blijven. Het is een prachtige kans om de Groninger cultuur opnieuw op de kaart te zetten en te verbinden aan de rust, het platteland, het erfgoed en de bruisende stad die Groningen te bieden heeft.  

Dat zijn leuke culturele ontwikkelingen in de regio. Laten we er samen iets moois van maken!

maart 2020

Beelden van Eddy Roos in de tuin van Verhildersum in Leens