projectleider Programma Tocht om de Noord

Wandelfestival Tocht om de Noord is een begrip in stad en provincie Groningen: een avontuurlijke wandeltocht dwars door de provincie. Elk jaar in september worden duizenden wandelaars verrast met nieuwe thema’s, nieuwe dorpen, nieuwe routes, nieuwe culturele uitingen en nieuwe doorsteekjes. Altijd volgens de eerste 2 regels van het Gronings volkslied: “Van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan ’t wad”.

In 2021 (“75+1 jaar bevrijding”, gemeente Eemsdelta) en 2022 (“Dwalen door verhalen”, gemeente Westerkwartier) was ik als projectleider verantwoordelijk voor het programma. Leidend daarbij was: wat krijgen de wandelaars te zien, horen, proeven, beleven op de route? Binnen de thema’s gingen de dorpen op de route onder mijn begeleiding aan de slag met het bedenken en organiseren van activiteiten om de wandelaars gastvrij en feestelijk te onthalen. Met als inzet creativiteit, gastvrijheid en samenwerking. Zo is Tocht om de Noord niet alleen een feest voor de wandelaars, maar ook voor de bewoners, verenigingen, ondernemers en clubs van het dorp zelf!

Naast de coördinatie van de activiteiten in de dorpen organiseerde ik live muziek op verrassende plekken langs de route, zoals boerenerven, natuurgebieden, bedrijven en landgoederen; overal langs de route is muziek te beleven. De organisatie hiervan gebeurde steeds in nauw overleg met bewoners, ondernemers, beheerders en andere organisaties of betrokken personen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel energie het mensen geeft om bij te dragen aan de organisatie van weer een nieuwe, avontuurlijke Tocht om de Noord!

In 2022 heb ik mij tevens ingezet voor de doorontwikkeling van de Handelstocht. Dit is een soort bedrijvenloop waarbij organisaties en bedrijven hun medewerkers kunnen laten meewandelen in de reguliere Tocht om de Noord, bijv. in het kader van healthy aging of een personeelsuitje. Door contact te leggen met organisaties binnen en buiten mijn eigen netwerk heb ik het deelnemersveld uitgebreid. Tegelijkertijd heb ik een organisatorische basis ontwikkeld met o.a. een jaarplanning, communicatiemateriaal en deelnemersadministratie, waar in de komende jaren mee gewerkt kan worden.

Ainrommer shantykoor
Panmagic steelband