Weer samen beleven

Laatst droomde ik over The Rolling Stones. Ze waren levensecht op bezoek in mijn geboortedorp en iedereen had het naar zijn zin. Ronnie Wood zat bij me op de fiets. Ik werd blij wakker!

Vermoedelijk werd mijn droom aangewakkerd door mijn online bezoek aan de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped in het Groninger Museum. Het kon nog nét. Wat is het fijn dat we ons, ondanks een ‘gesloten samenleving´, met een paar klikken kunnen onderdompelen in een andere wereld. Zo genoot ik online van David Bowie’s musical ‘Lazarus´ in Londen, een avondje ESNS 2021, livestreams van het Internationaal Filmfestival Assen en muzieknostalgie bij Trash That Podcast van poptempel Vera. Kunst en cultuur stroomt hoe dan ook de huiskamer in, via radio, tv, laptop of mobiel.

Al die bytes kunnen de offline cultuursensatie echter nooit helemaal vervangen. Gelukkig gloort aan de horizon de lente en hopelijk snel daarna ook een open samenleving. We willen er weer op uit om kunst of cultuur in het echt en op locatie te beleven. Om een concert, theatervoorstelling of film te pakken, om los te gaan op festivals. Via de fieldlabs hebben we er al even van kunnen proeven, hoewel nog voorzichtig en experimenteel.  

Het grote verschil met online is dat we straks weer samen met anderen van kunst en cultuur gaan genieten. De mens is een sociaal wezen: we willen elkaar kunnen zien, horen, ruiken, voelen. We willen samen het leven beleven, met al het goede en het slechte. Met vrienden en familie, maar ook met onbekenden. Met gelijkgestemden of juist anderen, die je kunnen spiegelen, verrassen of een nieuwe blik kunnen bezorgen. Door letterlijk op pad te gaan zet je bewust een stap uit je vertrouwde omgeving om iets nieuws te gaan ontdekken, met al je zintuigen en in levendig contact met anderen.

Tot het zover is valt er thuis via internet, maar óók buitenshuis offline van cultuur te genieten. Je kunt, alleen of met een maatje, een culturele stadswandeling doen, waarbij je je met een boekje in de hand laat meevoeren in een historische, literaire of anderszins kunstzinnige beleving. Ook buiten de stad kun je offline cultuur snuiven door middel van een wandel- of fietsroute. Het kan je horizon doen verbreden en zowel je neus als je geest verfrissen. Wel je eigen lunchpakketje meenemen, zolang de horeca nog niet overal open is.

En als de weergoden niet meewerken, zet dan thuis de tijd even op offline met een echt boek of een plaat, en laat je verbeelding haar werk doen. Of kruip onder de lakens en droom lustig weg over…

#houvol #kunstencultuur #beleven #groningen #drenthe

April 2021

Fietsroute De Ploeg Hotspots

(afbeelding bovenaan: The Vices tijdens Bommen Berend Festival 2020 in Forum Groningen)